2018. nov 10.

5 ok, hogy miért legyél nevelőszülő!

írta: NevelőAnyu
5 ok, hogy miért legyél nevelőszülő!

 

"Én azt hiszem gyereket csak úgy lehet nevelni, ha az ember megtiszteli azzal, hogy komolyan veszi." /Szabó Magda/

 

1. A jövő generációja, egy új nemzedék

Nemes hivatás nevelőszülőnek lenni. Megélni, benne létezni pedig kimondhatatlan élmény. Igen, minden nehézség ellenére. Bár a hétköznapokban nem kevés problémával nézünk szembe, mégis ott lebeg egy cél a szemünk előtt: Tisztességes, jó és boldog embereket nevelni a jövő számára! 

Gyermeket nevelni a legnagyobb kihívás az életben, a nevelt gyermekek nevelése pedig még több próbatétellel jár. Az ott megélt sikerek, a szemünk előtt felnövő gyermekek hihetetlen átalakulása közös munkánknak köszönhetően, csodálatos élményekkel gazdagít minket. 

Mikor nevelőszülő lettem, egy dologban biztos voltam. Hiszek ezekben a gyermekekben. Hiába a sok sok negatív történet, én bizalmat szavazok nekik, hiszen megérdemlik. Az első pillanattól kezdve éreztettem velük, hogy FONTOSAK, BIZTONSÁGBAN vannak, SZERETET veszi őket körül. Így lehetőséget kaptak. Egy óriási lehetőséget. A nincstelenségből, a kilátástalan meghurcolt életből, az elhanyagolásból, bántalmazásból kimenekült gyermekek olyan esélyt kapnak, mellyel ha élnek, bármit elérhetnek az életben. 

Az intézeti rendszerben felnőtt gyermekek nagy százaléka nem tud beintegrálódni társadalmunkba. Elvesznek, rossz útra tévednek. Miért? Mert senki nem állt mellettük. Senki nem hitt bennük. Senki nem fogta meg a kezüket, és mondta el nekik, hogy bármire képesek. Csak a sötét múltjukat látták, egy kilátástalan jövővel. Nem volt hátországuk, akik bármi áron kiálltak volna mellette, bíztatták volna ha baj van. Nem mutatták meg nekik, hogy tehetségesek, és azt hogyan kamatoztathatják. 

Czibere Károly szerint a szocializmusban az állami gondozás egyet jelentett az elkallódással, és most igyekeznek visszaadni a társadalomnak azt a hitet, hogy ma már az állami gondozás valóban fel tudja készíteni a gyermekeket az önálló, teljes életre. Párhuzamos társadalmak helyett befogadó társadalmat hoznak létre, erről szól a városok szélén, a társadalomtól elkülönítetten létrehozott gyermekvárosok bezárása, a gyermekek elhelyezése 8–12 személyes lakásotthonokba vagy a családias körülményeket biztosító nevelőszülői szolgálatnál.

Mi nevelőszülők esélyt tudunk adni! Határtalan lehetőségekkel. Minden egyes gyermek aki esélyt kapott, többet tehet a jövőért. 

Egy csepp a tengerben, de cseppek nélkül nincsen tenger sem!

 

2. Egymásra hangolva 

 

 

 

Azok az édesanyák, akik saját gyermekeik nevelése mellett dolgoznak, tudják milyen nehéz és sokszor lehetetlen feladat ez. A munkahelyen 200%-ot nyújtani, hiszen ha nem teszik hamar rájuk kerül a bélyeg: "kisgyermekes anya. Ennyire képes." Dolgoznak, sokszor többet mint más, ha kell túlóráznak, hazaviszik a feladatokat, és sakkoznak az idővel. Próbálnak minél több időt a gyermekeikkel lenni, de a munka sokszor elveszi ezt tőlük. Ha együtt is vannak, a gondolatok máshol járnak, mert a dolgozó anyák mindig tökéletesek akarnak lenni. Sokan azt gondolják, hogy nevelőszülőként sokkal kevesebb idő jut a saját gyermekre, hiszen több felé oszlik a figyelem, a törődés és a szeretet. De ez nem így van. 

Ki lehet lépni a mókuskerékből. Ha nevelőszülőként több gyermeket nevel valaki, és úgy dönt otthon marad a gyermekekkel, sokkal több ideje lesz a saját gyermekére is. Nem kell kétségbeesetten szervezni a nyáriszünidőt, mikor hol "nyaral" majd a gyerek, míg anya, apa dolgozik. Nem kell másra bízni a legféltettebb kincsünket ha beteg, mert mellette lehetünk. Nincs aki rossz szemmel nézze, hogy "már megint táppénzen van, beteg a gyerek".

Részt lehet venni olyan iskolai, óvodai programokon, amire azelőtt esély sem volt, hiszen ezért külön szabadság egy munkahelyen sem jár. 

Életemben először el tudtam menni egy iskola által szervezett csoportos kirándulásra Zé-vel és Lilivel. Felejthetetlen élmény volt. Számomra, és számukra is. Korábban erre sosem volt lehetőségem. Mindig irigykedve figyeltem azokat az anyukákat, akik ilyenkor is együtt lehettek gyermekeikkel, nekem viszont újra és újra csalódást kellett okoznom a sajátjaimnak. Már nem kell. Mert együtt lehetünk, korlátok nélkül! 

Egy gyermek boldogsága, kiegyensúlyozottsága nagyban függ a rá szánt minőségi időtől, a figyelemtől, az odaadástól amit mi szülők/nevelőszülők adunk számukra. 

 

3. Nincs többé üres otthon, viszlát magány!

 

 

 

A gyermeknevelés mindennapjaiban elfeledkezünk arról, hogy csemetéink egyszer elhagyják majd otthonukat, kierpülnek a meleg fészekből, ami addig biztonságot nyújtott számukra. Van aki már kamaszkorban kollégiumba megy, más városban tanul tovább. Ilyenkor hatalmas űr, hiány marad utánuk.

Miért ne oszthatnánk meg a bennünk lévő szeretetet, törődést egy másik kisgyermekkel, miért ne biztosítanánk otthont valakinek akinek nincs, ha van rá lehetőségünk és energiánk?

Sokan vágnak bele a nevelőszülői hivatásba, mikor már gyermekeik nagyobbakká válnak, nincs szükségük arra az intenzív együttlétre, mint kisebb korukban. Sokan érzik úgy, hogy van még bennük bőven annyi szeretet, amit meg tudnának osztani más gyermekekkel is, akár saját kis gyermekeik mellett is. 

Az állami gondozott gyermekeknek pedig erre van leginkább szüksége. Mérhetetlen szeretetre a türelem mellett. Időre, figyelemre, törődésre. 

Üres szobák helyett feltölthetjük élettel otthonunkat! 

Új célokat tűzhetünk ki magunk elé! Olyan célokat, amikre eddig nem is gondoltunk! Hiszen mi lenne ennél nemesebb cél? Szebbé, jobbá varázsolni egy vagy akár több  gyermek életét. 

 

4. Nem lehet gyermeked? Mégis átélheted a nevelés csodáját!


Sok pár próbálkozik hiába azzal, hogy saját gyermekük legyen. Sokan már túl vannak több lombik programon, egyéb módszereken, mégsem sikerült. Sokan több évet vártak az örökbefogadásra is, sikertelenül. A kudarc, a fájdalom ami őket érte azonban jobban sarkallta őket arra, hogy valaha gyermeket nevelhessenek. 

Több nevelőszülő társam motivációja volt az, hogy nem lévén saját gyermekük, mégis nevelőszülőként átélhetik a nevelés minden lépését, csodáját, nehézségeit egyaránt.

Olyan anyák és apák akik gyermek nélkül élnek, akik olyan gyermekeket vettek magukhoz, akik ideiglenesen szülő és otthon nélkül maradtak.

A nevelőszülői hivatás nagyon színes. Minden szülő számára tartogat meglepetéseket. Azoknak is akik már neveltek vagy nevelnek saját gyermeket, és azoknak is akik még nem. 

Tudtad? Egyedülállóként is nevelhetsz gyermeket. Bár az örökbefogadáskor azok élveznek előnyt, akik házasságban vagy élettársi kapcsolatban élnek, a nevelőszülőknél nincs ez így. Ugyanúgy helyeznek ki hozzád gyermeket akkor is ha egyedül vállalod ezt a szép hivatást.

 

5. Kisfiú vs. kislány

 

 

 

 

 

Sok leendő szülő előre elképzeli milyen életet is szeretne magának és gyermekének is. Én mindig úgy képzeltem kislányaim lesznek. Mikor becsuktam a szemem, láttam ahogy fésülöm a szép hosszú  fürtjeiket, együtt válogatjuk a gyönyörűbbnél gyönyörűbb lányos ruhákat.

Két fiam született, és már el sem tudtam volna képzelni, hogy egy kislányt neveljek, amíg az életünkbe nem került Lili. Olyannyira fiús anyuka vált belőlem, hogy hirtelen nem  tudtam hogyan bánjak egy kislánnyal. Imádom a fiaimat, L után már nem is akartam volna kislányt, csakis kisfiút.

Nevelőszülőként lehetőségem nyílt arra, hogy megtapasztaljam milyen is a "másik oldal". 

Van már 2 kislányod, de szeretnéd átélni milyen egy kisfiút nevelni? Nevelőszülőként eldöntheted, megteheted! 

 

 

5. Értékeket adhatsz saját gyermekeidnek

 

 

A liberális nevelési irányzatnak hála rengeteg önző gyermek nevelkedik. Rengeteg az állatkínzás, az agresszió és a gyűlölködés. Egyre több a figyelemzavaros, hiperaktív gyermek. Egyre több a telefon vagy tabletfüggő kiskamasz, akik az életüket online élik. Türelmetlenek, stresszesek, nehéz lekötni a figyelmüket. 

Az egyik legnagyobb kincs amit gyermekeinknek adhatunk, az az emberség. 

Magában foglalja az empátiát, a türelmet, a toleranciát, odaadást, törődést. Ezeket csak úgy taníthatod meg a gyermekednek, ha példát mutatsz, hiszen a gyermek minták alapján sajátítja el azokat, amiket élete során tanul. A szülői mintának döntő szerepe van egy gyermek életében.

Azzal, hogy olyan gyermekeknek adunk otthont, akiknek nem lehet, olyan gyermekeknek biztosítunk családot, nyújtunk szeretetet akik rászorulnak, a saját gyermekek is megtanulják hogyan tegyék ugyanezt.

Miért fontos ez?

Mert szerepünk lehet abban, hogy milyen világban éljenek majd gyermekeink!

 

+ 1 :  Végtelen szeretet, ölelések, puszik, közös programok, összebújások! Mert együtt jobb, boldogabb! 

 

Ha érdekel a nevelőszülői hivatás keresd a www.gyermekvedok.hu oldalát! 

Kérdésed van, de nincs akinek feltennéd? Írj bátran a neveloanyu@gmail.com e-mail címre, vagy üzenetben a https://www.facebook.com/neveloanyu oldalon! 

Pussz Nektek

NevelőAnyu

 

Szólj hozzá