2018. júl 01.

Őszintén a nevelőszülőségről - Ti kérdeztetek! 1.

írta: NevelőAnyu
Őszintén a nevelőszülőségről - Ti kérdeztetek! 1.

 

 

 

 

Az emúlt hónapokban sokan megtiszteltetek azzal, hogy vagy a közösségi média felületén, vagy az email címemen  megkerestetek engem kérdéseitekkel, vagy megosztottátok velem történeteiteket. Ezúton is nagyon hálás vagyok mindenkinek a bizalomért, az őszinte szavakért!

Mivel sokan írtatok, és bár mindenkinek válaszoltam külön külön is, több hasonló kérdés érkezett, amire úgy gondoltam más is kíváncsi lehet.

Ezért itt most megosztom Veletek a 10 leggyakoribb kérdést, ami felmerült a nevelőszülői hivatással kapcsolatban!

 

1. Egyedülálló vagyok. Így is lehetek nevelőszülő? 

Igen, mint ahogy az én példám is mutatja. Természetesen minden gyermeknek az a jó, ha van apukája, anyukája egyaránt, de ez nem mindig adatik meg, különböző okok folytán. Így a szakemberek, akik az előzetes felméréseket, vizsgálatokat végzik ezt figyelembe véve döntik el, alkalmas vagy-e egyedül is nevelőszülőnek. Nem kell megijedni, ez csak a "szokásos" protokoll, amin minden leendő nevelőszülőnek át kell esnie, ha egyedülálló, ha nem. A pszichológiai vizsgálat során kiderül, ha valaki esetleg nem alkalmas erre a feladatra, vagy ha azért nem alkalmas mert egyedülálló. Ahhoz, hogy nevelőszülő lehess komoly önismeretre van szükség, tudd a céljaidat és arra, mire vagy képes értük. Ha még feldolgozatlan lelki folyamatokon mész át (esetleg egy válás vagy szakítás miatt), az negatívan hathat ki a nevelt gyermekekre később, ezért fontos, hogy mielőtt belevágsz, tisztában legyél önmagaddal.

Minden gyermeknek egy kiegyensúlyozott anyára/apára van szüksége, a nevelt gyermekeknél pedig ez fokozottan érvényesül, hiszen ahogy már korábban többször is megírtam, ők szinte minden esetben lelkileg sérült gyermekek (hiszen ki lettek emelve a családjukból). Csak úgy segíthetsz nekik kiegyensúlyozott, magabiztos gyermekké, majd felnőtté válni, ha te magad is az vagy!

 

 

2. Nevelőszülőként egy "átjáróház" lesz az otthonom és az életem?

Ha ezt a hivatást választod, akkor el kell fogadnod az ezzel járó feladatokat, kollégákat is. Bár te neveled majd a rád bízott gyermeket/gyermekeket, de folyamatos kapcsolatban leszel majd a nevelőszülői tanácsadóddal, és a gyermekek gyámjával. A nevelőszülői tanácsadó az általad választott szolgáltató munkatársa, a feladata többek között az, hogy téged tanácsokkal lásson el, amennyiben szükséged van rá. Gyakran látogat majd meg Titeket otthonotokban. Többen kérdeztétek, hogy akkor ez most olyan "ellenőrzés"? Részben igen, részben viszont nem. A nevelőszülői tanácsadó nyilván része egy jelző rendszernek, amely ha baj van egy adott helyen egy adott gyermekkel vagy akár a nevelőszülővel, időben észreveszi azt, és a gyermek szükségletei, igényei és védelme figyelembevételével cselekszik ha kell. Számomra ezek a látogatások egyenlőek egy jó beszélgetéssel, hiszen ilyenkor meg lehet osztani a tanácsadóval minden a gyermekekkel kapcsolatos dolgot, vagy problémát. Fontos a jó kapcsolat, hiszen ha jól működtök együtt akkor azt érezheted, hogy nem vagy egyedül. Bármiben számíthatsz rá, szakmai tapasztalatával hozzá tud járulni a te sikeres nevelésedhez.

Ez ugyanúgy igaz a gyermekek gyámjára, akinek a feladatai ugyan mások, de mégis ugyanaz a cél. Ő intézi a gyermekek hivatalos ügyeit (igazolványok, iskolai, óvodai papírok stb.) , de ugyanúgy ő is része a csapatnak akikkel dolgozol, a gyermekek érdeke a közös cél. Ő is része a jelzőrendszernek probléma esetén. Én szerencsére elmondhatom, hogy a gyermekek gyámjával is nagyon jó a kapcsolat, és nagyon jól tudunk együttműködni. 

Jó érzés, hogy nem kell egyedül megbírkózni minden problémával, még ha az elején úgy is érzed, hogy ettől "átjáróház" lett az otthonod. 

Szerintem egy jól működő csapatban mindenki tiszteletben tartja a másikat, és a privát szféráját is. 

 

 

3. Én dönthetem el kit szeretnék nevelni?

Nem egészen, de van beleszólásod nyilvánvalóan.  Sokan kérdeztétek, hogy a gyermek kiválasztása úgy működik-e, hogy elmentek egy adott intézetbe, ahol kiválaszthatjátok kit szeretnétek hazavinni. Nem. 

A nevelőszülői tanácsadó, illetve a szolgáltató vezetője folyamatosan kapja a nevelésbe vételi iratokat, a gyermekek adataival, előtörténetével, minden rendelkezésre álló iratokkal. A nevelőszülői tanácsadó, ismerve a családodat tudja, hogy kik azok a gyerekek, akik bele illeszthetőek lennének a ti életetekbe. Amennyiben több ilyen is van, akkor megosztja veled, és eldöntheted szerinted ki vagy kik azok akik a rendelkezésre álló adatok és előzmények alapján mehetnének hozzád. Rengeteg módja van annak, hogy egy gyermeket hogyan és miért emelnek ki a családjukból. Sok sok eset van, hogy ki hogyan kerül ki nevelőszülőkhöz. Nálunk volt idő az ismerkedésre, hiszen a gyerekek egy befogadó intézetből kerültek hozzánk, illetve egy másik nevelőszülőtől. De olyan eset is van, hogy felhívnak telefonon, hogy tudsz-e azonnal fogadni gyermeket, akiket lehet, hogy épp akkor emeltek ki a családból de nincs hely a befogadó intézetben és azonnali megoldás kell számukra. 

A rendszer túlzsúfolt, rengeteg a gyermek, kevés a nevelőszülő. Ezért itt nincsenek általános szabályok (természetesen a gyermekvédelmi szolgáltató mindig egy protokoll szerint jár el, azonban) , történhetnek váratlan , vagy gyors intézkedést igénylő esetek is.

Ezt egyébként előre megbeszélheted a nevelőszülői tanácsadóddal, hogy ha ilyen eset van, hogy egy gyermeket hirtelen, azonnal kell elhelyezni, téged kereshetnek-e. Mivel neked is lehet családod, gyermekeid, mondhatod azt, hogy nem szeretnéd, és akkor egy viszonylag lassabb, kiszámíthatóbb folyamat részeként kerül kiválasztásra a hozzád kerülő gyermek.

4. Meddig maradhat nálam a nevelt gyermek?

Ez az, amit sosem tudhatunk előre. Hiszen minden sors, minden élet más és más. Mások a szülők, a háttér, a tágabb család, más a történetük, hogy miért lettek elszakÍtva egymástól stb. 

Itt sok tévhit van. Sokan azt gondolják, hogy ezeket a gyermekeket eldobták a szüleik, nem akarják őket. Előfordul ilyen eset is,  azonban ami közös bennük az az, hogy nem mondtak le róluk. Hivatalosan legalábbis. Éppen ezért nem adhatóak örökbe. Ennek a folyamatnak is megvan a protokollja, hogy az örökbeadásnak milyen feltételei vannak, azonban a nevelőszülőknél elhelyezett gyermekek pontosan azért kerülnek oda, mert a szüleik nem mondtak le a szülői felügyeleti jogukról. Elképzelhető, hogy ennek ellenére később megteszik, vagy ha huzamosabb ideig nem látogatják gyermeküket, vagy teljesen reménytelen a jövőjük, akkor elindul majd egy örökbeadhatósági folyamat. Azonban ezek nem hetek, de sokszor nem is hónapok alatt történnek. 

Sok gyermeknek azonban igenis ott vannak a vér szerinti szülei, látogatják is őket, így részei az életüknek. Ezért tudnod kell, hogy nevelőszülőként  az is a feladatod, hogy ezekre a kapcsolattartásokra felkészítsd a nevelt gyermeked, majd a kapcsolattartások után is ápold a lelkét. Mindemellett a szülőkkel is meg kell próbálni a jó kapcsolatra törekedni, hiszen amennyiben a céljuk az, hogy hazavihessék gyermeküket, neked támogatnod kell őket is. A vér szerinti szülők és gyermekük közötti kapcsolat fontos a gyermek egészséges lelki fejlődése szempontjából is. 

Én mindig azt szoktam a saját gyermekeimnek is mondani, hogy mindegy meddig lehetünk így együtt, azt tegyük a tőlünk telhető legnagyobb szeretetben, odaadással, megértéssel. 

 

5. Mondhatom azt egy gyermekre, hogy én őt nem akarom nevelni?

Bármikor mondhatsz NEM-et. De! Ha már elvállaltad egy gyermek nevelését, akkor figyelembe kell venned, hogy ő nem egy tárgy, amit ide-oda lehet dobálni. Lesznek problémák, az egészséges családban felnövő gyerekekkel is vannak, így fel kell készülni arra, hogy a nevelt gyermekekkel is lesznek. Sőt, mivel halmozottan hátrányos helyzetűek, hiszen nevelésbe lettek véve, ezért lelkileg sérültek is. Fokozott odafigyelést, empátiát, törődést igényelnek, és sok sok szeretetet. Ha úgy érzed erre képtelen vagy, akkor ne vállald el a feladatot, mert később a gyermeknek ártasz vele!

Természetesen van olyan helyzet, amikor már mindent megpróbáltál, és nem sikerül. Nem tud beilleszkedni, vagy a családod tagjai nem tudják elfogadni, vagy olyan komoly magatartási problémái vannak, hogy úgy érzed ezt te nem tudod kezelni. Ilyenkor a nevelőszülői tanácsadód és a gyermek gyámja minden külső segítséget biztosít számodra. Ha így sem sikerül, akkor a gyermeket elhelyezik máshol, mert mondhatod azt, hogy nem tudod vállalni.

Amennyiben még nincs nálad a gyermek, de felmerült, hogy hozzád mehetne, te viszont már előre tudod, hogy valamilyen oknál fogva nem szeretnéd, akkor mondhatsz nem-et. Senkit nem fognak az akaratod ellenére nálad elhelyezni. 

 

 

Folytatás következik......

 

Köszönöm, hogy Velünk vagytok!

Ha szeretnétek még többet megtudni a nevelőszülőségről, a feltételekről, a folyamatáról, látogassatok el a www.gyermekvedok.hu oldalára még több információért!

Engem is kereshettek a https://www.facebook.com/neveloanyu/   oldalon, vagy a neveloanyu@gmail.com e-mail címen! Kérdéseitekre ezután is szívesen válaszolok!

Pussz Nektek

NevelőAnyu 

Szólj hozzá