2018. jún 24.

Segítség itt a szünidő!

írta: NevelőAnyu
Segítség itt a szünidő!

"Hát nem fantasztikus, ha vége van a tanévnek és elkezdődik a nyáriszünet? Ja, hogy te anya vagy? Akkor sok sikert szeptemberig!"

A hétköznapi rutinokat felváltja az otthoni lét (már annak aki megteheti), és sok anyuka kétségbeesetten néz szembe csemetéivel, hogy akkor most a nap 24 órájában élvezhetik egymás társaságát. 

Mikor még az üzleti élet aktív tagja voltam, és vezetőként nem egy hétvégét is végig dolgoztam, keményen be kellett osztani minden egyes napot, hetet. Előre meg kellett terveznem, hogy mikor ki és hogyan vigyáz a gyerekekre, milyen programjaik lesznek, milyen táborba mennek (ha épp hajlandóak rá), mikor lesznek a mamával, nagynénivel, unokatesókkal.

Most először vagyunk olyan helyzetben, hogy nem kell terveznem, hiszen itthon vagyok velük. Na de felmerül a kérdés:

Mit fogunk mi 2 és fél hónapon át csinálni minden egyes nap?

Az első pánik után szépen leültem, és böngészni kezdtem a neten. Mire nem jó ez az internet, ugye?

Sok sok kritériumnak kell megfelelni. Hiszen a korosztály sem ugyanaz, és sokan is vagyunk, ezáltal a horror összegű strandbelépőket, egyéb programokat csak korlátozott számban tudjuk igénybe venni. Szeretnék élményekkel gazdag nyarat varázsolni nekik, ami nem feltétlenül társul nagy összegű kiadásokkal, mert azt azért nem engedhetjük meg magunknak.

L és én kitaláltuk, hogy csinálunk egy nyári naptárat. Ebbe előre beírjuk a fix programokat, pl. kedvenc zenekarunk szabadtéri koncert időpontját, ahová mindenképpen el szeretnénk menni így együtt. A többi napot pedig feltöltjük olyan dolgokkal, amiket azért a suli időben nem gyakran szoktunk csinálni. Írtunk egy listát, ami mindenképpen szerepelni fog a mi nyári naptárunkban, íme néhány belőlük: 

1. Szabadtéri kézzel-lábbal festés a kertben.

2. Szalonna sütés, grillezés barátokkal.

3. Éjszakai (este 7 órai) túra a környéken lévő kisebb erdőben.

4. Nyári piknik a réten. ( Ilyenkor hátizsákokkal, pokrócokkal felpakolva kibandukolunk a környező rétre. Hagyományos piknikek ezek, amit iszonyatosan élveznek a gyerekek. Közben fogócskáznak, játszanak.)

5. Kavics festés, amikből aztán kerti díszt készítünk.

6. Meglátogatjuk a rég nem látott rokonokat, barátokat.

7. Kerti fa vonat készítése virágos ládákból.

8. Hattyú és kacsaetetés valahol a közelben. 

9. Szabadstrandolás  a Balatonon. Mint a régi szép időkben. Hűtőtáskával, hátizsákokkal, pokrócokkal.

10. Vár látogatás.  Sok szép vár van amit érdemes megnézni, nyáron pedig rengeteg a szabad program. A mi egyik kedvencünk a Sümegi vár, ahol rengeteg élmény várja a gyerekeket.

 

 Az unatkozás művészete

 

 Szerintem minden szülő hallja sokszor a gyermekétől, hogy "Anya/Apa, unatkozom!"

Ilyenkor felmerül a kérdés, vajon akkor teszünk jót,  ha hagyjuk, hadd unatkozzzon, vagy szórakoztatjuk valamivel a csemeténket?

 

Az tanév során a gyerekek hozzá vannak szokva, hogy minden egyes percük be van táblázva. Akkor is, ha járnak külön órákra, és akkor is ha nem. Hiszen eleve, egy napközi 4 órakor ér véget. Nem sok idejük van arra, hogy szabadon azt tegyék amit akarnak, mert a legtöbb gyermek még ezután is kénytelen otthon tanulni, ha meg akar felelni a mai iskolai elvárásoknak. A napköziben bár biztosított számukra némi játékidő, az is irányított, a tanító által terelt mederben történik.

Mikor kitör a nyáriszünet sok gyermekre szakad rá a "szabadság" érzése, és nem mindenki tud vele azonnal mit kezdeni. Ilyenkor elhangzanak azok a bizonyos "unatkozom" mondatok. 

Én nem szoktam szórakoztatni a gyerekeket, vagy ha unatkoznak nem találok ki minden esetben valami kreatív elfoglaltságot számukra. Próbálom rávezetni őket arra, hogy saját maguk fedezzék fel mi az ami számukra élmény, szórakozás lehet.

Szerencsére ahogy telnek a napok, egyre ritkábban hangzik el, mert egyre inkább felfedezik a lehetőségeiket.

 - Fantasztikus bunkert építettek az udvaron, ahol szerepjátékokkal foglalták el magukat. 

 - Vízicsatáztak a nagy melegben, hatalmas kacagások közepette, egymásra vizet locsolva, sima ásványvizes flakonokból. 

 - Kitalálták, hogy beidomítják a kutyákat különböző trükkökre, és óriási sikerélményekkel gazdagodtak. A kutyusok is imádták a jutalomfalatokat és a sok sok törődést. 

 - Barátokra leltek itt az utcánkban, akiket szívesen hívnak át, vagy mennek közösen a játszótérre. (Itt azért megjegyzem, hogy nagyon nagy előnyünk a falusi lét, mert egy nagy városban nem biztos, hogy elengedném őket. )

 -  Saját filmet kezdtek el forgatni, amiben mindenkinek megvan a maga kis szerepe. Teljesen komolyan álltak neki, szerkesztéssel, vágással, zenei aláfestéssel, effektekkel stb. Találtak egy célt maguknak, amit most végrehajtanak. Az internet adta lehetőségeket itt mutattam meg nekik, mivel a film készítéshez nem tudtam érdemben hozzájárulni, azonban rávezettem őket arra, hogy ott megtalálják a megoldásokat. 

 - Könyvet olvasnak. Mindenki. Manónak én olvasok, bár néha átveszi tőlem és mondja a magáét. A többiek kiválasztottak egy-egy könyvet és mikor Manó alszik, ők elmélyednek a saját kis világukban. 

 - Kertészkednek. Gondozzák a kis fájukat, amit még együtt ültettünk annak idején, mára viszont rengeteg terméssel örvendeztetett meg minket. 

 - Süniket gondoznak, ételt adnak ki nekik, kerítést építettek a lakóhelyük köré, hogy senki ne bánthassa őket.

 - Egy téglából szobrot faragtak, majd festékkel le is festették. (Spongyabob volt főszerepben, őt ábrázolták a szobrok. Hihetetlenül jól megcsinálták őket. ) 

 

Rengeteg felfedezés, rengeteg élmény minden egyes nap. Semmi mást nem csináltam, mint hagytam őket szabadon szárnyalni. 

 

 https://www.facebook.com/neveloanyu/

 

 Pussz Nektek

NevelőAnyu 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá