2018. ápr 26.

Egységben az erő - a nevelőszülőség mint csapatmunka

írta: NevelőAnyu
Egységben az erő - a nevelőszülőség mint csapatmunka

“Amit ma teszünk, döntés arról, hogy milyen lesz a világ holnap.”

– Marié von Ebner-Eschenbach

 

Sokan azt gondolják a nevelőszülőség egy magányos munka. De nem az. A legnagyobb sikereket senki nem egyedül éri el. 

Korábbi munkám során, sok mindent megtapasztaltam a cégek működéséről, a vezetésről, vagy annak hiányáról,  a szervezeti egység,  a csapatmunka fontosságáról a hatékonyság és az eredményesség érdekében. Az, hogy együtt tudjunk működni másokkal egy közös célért, határozza meg egy munkahely szerkezetét, szervezetét, de legfőképpen a sikerességét. Ahhoz, hogy egy cég sikeres legyen, olyan emberek összefogására van szükség, akik mind ugyanazt szeretnék elérni. Legjobb esetben ez nem puszta önmegvalósítás, hanem egy globális érdek.

A nevelőszülői munka során azt tapasztaltam, hogy a korábbiakhoz hasonlóan, sőt talán itt még inkább a csapatmunka a kulcsa mindennek. 

Itt a cél a legfontosabb, és muszáj, KELL, hogy egy és ugyanaz legyen: A GYEREKEK. 

Egy csapat sikeres együttműködése nagyon sok mindentől függ. Figyelembe kell venni, hogy a csapat egyként működik, de egyénekből áll. Mindenkinek meg kell, hogy legyenek a belső egyéni motivációi. Legyen az akár maga a globális cél, vagy személyes fejlődési lehetőség, önfejlesztés és még sok sok más.

Mind a nevelőszülőknek, mind a hálózatban dolgozó kollégáknak megvannak a saját belső motivációi, azonban ezeket egy és ugyanazon motor hajtja:

Minél több gyermeknek a lehető legjobb helyet biztosítani ahhoz, hogy családban nevelkedhessenek addig, amíg szükséges!

A nevelőszülői munka során a csapatot alkotók a következők lehetnek:

- Hálózat vezetősége

- Nevelőszülői tanácsadók

- Gyermekvédelmi gyámok

- A hálózat egyéb munkatársai (pl. pszichológus, gyógypedagógus, marketing szakember stb.) 

A közös munka során, a csapatot alkotó egyének folyamatosan reflektálnak a saját maguk és a csapat céljaira, érzéseire, gondolataira. Egy csapat közös elköteleződése, identitása, összhangja akkor tud kialakulni , ha erre adott egy bizalmi tér. Ekkor tud létrejönni a szervezet közötti összhang, amely az egységes működés alapját biztosítja. Jelen esetben nem feltétlenül beszélünk egy szervezetről, hiszen a gyermekvédelmi szolgáltató teljesen külön szervezet is lehet. A munka során azonban létre tud jönni egy partnerségi viszony, mely a megfelelő kommunikáción alapul. Egy bizalmi térben a visszajelzések ösztönzése fontos, valamint lehetőséget ad a döntések előkészítésében való részvételre a tagok számára. Az egyének bevonása az egyéni felelősségvállalás lehetősége az elkötelezettséget is növeli. 

Mikor egy gyermek sorsáról van szó, fontos, hogy minden csapat tag megfelelően kommunikálva, őszinte közegben, a "bizalmi tér"-ben mondhassa el az általa tapasztaltakat, a véleményét, a lehetőségeket, a megoldási javaslatait, a problémákat és azok megoldásainak ötleteit. 

A csapatmunka során alapszabály: A csapatnak egyértelmű felelősségi körrel kell rendelkeznie, valamint meg kell határozni a célok eléréshez vezető stratégiát is.

 

A sikeres csapatmunka feltételei 

 

Több sikeres cég hanyatlásához, átmeneti "mélyrepüléséhez" vezetett az, hogy a szervezeten belül nem voltak meg a konkrét felelősségi körök. Nyitott maradt a lehetőség arra, hogy egy-egy munkafolyamatnak ne legyen "gazdája", vagy több is volt, ezáltal komoly ellentétek, akár rivalizálások alakulhattak ki, felelősségvállalás nélkül, vagy pontosan a felelősség áttolásával.

A profession.hu oldalán egy menedzser hölgy számolt be hasonló tapasztalatáról, melyet szeretnék Veletek megosztani: 

(Az eredeti cikket itt olvashatjátok a linkre kattintva!)

https://www.profession.hu/cikk/20150129/amikor-nem-mukodik-a-csapatmunka-ime-a-legfobb-buktato/5050

Anita marketingmenedzserként dolgozik több mint tíz éve, ennek kapcsán számtalan kampányt és rendezvényt fogott össze. "Amikor még nem voltam elég rutinos abban, milyen buktatói lehetnek a csapatmunkának, belesétáltam én is jó pár csapdába. A legélesebb helyzet az volt, amikor durva rivalizálás alakult ki a teamben, ez a tipikus két dudás esete... Egy kiégett, frusztrált, és korábban az én pozíciómra pályázó kolléganőm ellenkampányt indított ellenem, és szinte minden lehetőséget megragadott, hogy megpróbáljon lejáratni szakmailag. A mai fejemmel már tudom, hogy milyen hibákat követtem el én is: nem vettem tudomást a piszkálódásairól, a fő feladatra koncentráltam, és néha elég élesen lekevertem őt a megbeszéléseken - ezzel is csak tovább szítva a benne tomboló ellenszenvet."

menedzser hölgy azt is megosztotta velünk, hogy mi lett volna ebben a helyzetben a megoldás: "Sajnos az önmegvalósítás hiányától szenvedő munkatársak nem alkalmasak a csapatmunkára akkor, ha nem olyan feladatot várunk tőlük, amiben dobbantani szeretnének. Az említett kolléganőm azt szerette volna csinálni, ami az én feladatkörömbe tartozott, és ez a rivalizálás teljesen elvette az energiáit és a figyelmét attól, ami igazából az ő felelőssége lett volna. Ha ezt hamarabb felismerem, akkor helyette egy másik munkatársat kértem volna fel, aki szívvel-lélekkel dolgozik a közös célunkért. Utólagosan átalakítani egy teamet már bonyolultabb, de ha szükséges, akkor azt is meg kell lépni."

 

 A nevelőszülő mint partner

 

Onnantól kezdve, hogy vállaljuk egy gyermek befogadását, már része vagyunk a csapatnak. A közös munka már a gyámhatósági tárgyaláson elkezdődik, ahol a nevelőszülőt, mint új tagot ugyanúgy meghallgatják, mint a gyermekek eddigi sorsáról intézkedő szakembereket, így például a gyermekvédelmi gyámot, a gyermekjóléti szakembert, az esetmenedzsert, a gyermekjogi képviselőt.

Egy gyermek elhelyezéséről sem egyedül dönt senki. Egy szakmai team  munkája előzi meg az elhelyezést, mely komoly együttműködést igényel. 

Mindennek az alapja a kommunikáció!

A hatékony nevelés egyik feltétele, hogy a nevelőszülők szeressék munkájukat, legyenek tisztában hasznosságával, leljék örömüket benne, még akkor is, ha annak árnyoldalai, nehézségei vannak. Legyenek tudatában a szervezetnél betöltött szerepükkel, feladatuk fontosságával, szükségességével. Ennek egyik feltétele a jó munkahelyi, szervezeti kollektíva is. Egy ilyen közösségben, légkörben a munkatársak , legyen az a szolgáltató alkalmazottja, vagy az államé, közös célért tesznek, együttműködnek, mert közösek az érdekek. 

A közös munka nem mindig könnyű. Azonban elengedhetetlen, hogy mindenki tiszteletben tartsa, megbecsülje egymás személyiségét, és munkáját. Fontos az egyenes és tiszta, őszinte kommunikáció. 

A jó szándékú, építő kritika segít abban, hogy a hatékonyság, az eredményesség ki legyen maximalizálva, valamint segít abban, hogy a tevékenységet összehangoltan végezhessék. 

Ha egy gyermekvédelmi gyámnak, vagy nevelőszülői tanácsadónak a szakmájából és tapasztalataiból eredendően más meglátásai vannak mint nekem, mindenképp számításba veszem az elhangzottakat, a döntéseim során fontos szerepet töltenek be. Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen mind a nevelőszülői tanácsadóm, mind a gyermekek gyámja támogatja a munkámat. Szakmai múltjukkal és tapasztalataikkal segítik elő, hogy a felmerült problémákat minél hatékonyabban oldjam meg. Ennek alapja ugyanúgy a kommunikáció és a bizalmi tér, melyet mi egy csapatként megteremtettünk egymás között.

Mindegyikünk célja, érdeke egy és ugyanaz: a gyermekek egészséges testi és lelki fejlődése, boldogsága!

 

https://www.facebook.com/neveloanyu/

Pussz Nektek

NevelőAnyu

 

 

 

Szólj hozzá