2017. nov 10.

ÚTMUTATÓ ÚJ NEVELŐSZÜLŐKNEK

írta: NevelőAnyu
ÚTMUTATÓ ÚJ NEVELŐSZÜLŐKNEK

A kezdetek

Mióta blogot kezdtem, és a környezetem számára is kiderültek jövőbeli szándékaim, azóta nagyon sok kérdést kaptam magával a nevelőszülőséggel, és az egész rendszerrel kapcsolatban. 

Ami a legfontosabb: ez NEM örökbefogadás! Nem az a cél, hogy a gyermek nálad nevelkedjen fel (természetesen minden eset más és ez is előfordulhat), hanem az, hogy vagy vissza kerülhessen vér szerinti családjához, vagy, hogy örökbefogadó szülőkhöz kerüljön.

A nevelőszülő feladata az, hogy amíg a gyermek számára nem találnak végleges megoldást, addig biztosítsa az OTTHONT, a szeretetet, a biztonságot, segítse kialakítani a kötődést, és felkészítse őt mindenre amire egyébként saját gyermekeit is, megtanulja mi is az a család, milyen egy gondoskodó családi közeg. 

ÚTMUTATÓ ÚJ NEVELŐSZÜLŐKNEK

Hogyan is indulhatsz el?

Magyarországon egyre több gyermekvédelmi hálózat szolgáltató létezik. Korábban csak a Területi Gyermekvédelmi Központok és Szakszolgálatok látták el ezt a tevékenységet, de most már szinte minden egyház vállalt gyermekvédelmi szolgálatot is. Az interneten bármelyikre rá lehet keresni "gyermekvédelmi szolgáltató" néven, területileg is.

Ha eldöntötted melyik hálózathoz szeretnél csatlakozni, akkor az illetékes területi vezetővel kell felvenni a kapcsolatot, aki lépésenként segít a további ügyintézésben.

A hivatalos ügymenetet a szolgáltatótól tudjátok megkérdezni, de az alapvető lépéseket, illetve azok hátterét leírom nektek. Fontos, hogy minden lépést alaposan gondoljatok át! 

Minden ehhez kapcsolódó jogszabályt itt megtaláltok:

https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99700031.TV

 

1. Alkalmasság

Az első fontos kérdés természetesen az alkalmasság kérdése, hogy egyáltalán képes leszel-e ellátni ezt a feladatot. Nagyon sokan nincsenek teljesen tisztában azzal, hogy mit is jelent nevelőszülőnek lenni. Többször tapasztaltam, hogy már a tanfolyamon is elhangzanak olyan kijelentések, hogy:

"Én már felneveltem 4 gyereket, ez semmivel sem több." 

" Én pedagógus vagyok, állandóan gyerekekkel foglalkozom, nem tudnak már újat mutatni!"

stb....

De képzeljétek, itt csak új dolgokat fogtok tanulni, látni és tapasztalni. Én is nevelek két gyermeket, de ezekről a gyerekekről tudom, hogy mit miért csinálnak, hogyan nevelkedtek fel, miről mit gondolnak, mitől félnek, mit szeretnek.

Azokról a gyerekekről akik hozzátok kerülnek majd, még a legjobb esetben sem fogtok sokat tudni. Van akiről egyáltalán semmit. 

Egy példa:

- Két kisfiút nagyon hirtelen kellett kiemelni a családjukból, és mivel a rendszer most már igyekszik minél előbb nevelőszülőkhöz kihelyezni a kicsiket, ezért azonnal találtak is nekik új ideiglenes otthont. 2 évesek voltak, nagyon piszkosak, tetvesek, éhesek, és persze sokkosak, mert hiába voltak rossz körülmények között, nekik az jelentette az otthont. Az új nevelőszülők nagyon kedvesen fogadták őket, azonnal enni kaptak, majd le szerették volna fürdetni őket. Gyönyörű fürdőszobában, rengetek kiskacsával, habbal, játékokkal készen állt számukra a fürdővíz, de egyiküket sem tudták beletenni, mert annyira sírtak, visítottak. Nagyon gyengéden próbálták őket a vízhez vinni, megsimogatták, nyugtatgatták őket, de amint a vízhez értek visítás lett a vége.....Még sosem fürödtek kádban....

Nagyon figyelni kell a gyerekek minden egyes rezdülésére, mert te hiába akarsz jót, ha az neki ismeretlen, akkor frusztrációt és szorongást, félelmet válthatsz ki belőle.

Nagyon nagyra becsült tanárom mondott egy tökéletes példát erre:

"Képzeld el, hogy most így felnőtt fejjel egyik nap valaki odamegy hozzád az otthonodba, megfogja a kezed, majd azt mondja ma már nem ott fogsz aludni, hanem egy teljesen idegen helyen, idegen emberekkel, nem lesz ott az eddigi családod. Képzeld el mit éreznél?Hát ezt érzik ezek a gyerekek mikor elviszik őket a vér szerinti családjuktól."

 Valóban. Mit éreznék? Megrémülnék, nem érteném mi történik és miért. Alkalmazkodnom kellene olyan emberekhez akiket nem ismerek, fogalmam sincs mit és hogyan szoktak csinálni, sőt lehet, hogy haragudnék is rájuk, hiszen velük kell lennem az "igazi szüleim" helyett.

Felnőttként is nagyon nehéz még elképzelni is egy ilyen helyzetet, gyerekként átélni pedig még kiszolgáltatottabb. 

Erről még fogok írni egy külön posztban, hogy mennyire fontos a türelem és a megértés, elfogadás amit egy nevelőszülőnek tanúsítania kell a nevelt gyermeke felé. 

Nagyon fontos, hogy ezeket még azelőtt átgondoljuk, mielőtt belevágunk ebbe a szép de nem könnyű hivatásba!

A hivatalos alkalmasság feltételei:

– huszonnegyedik életévét betöltötte,
– nem áll cselekvőképességet érintő gondnokság és támogatott döntéshozatal hatálya alatt,
– büntetlen előéletű,
– a gondozásába helyezett gyermeknél legalább tizennyolc, de legfeljebb ötven évvel idősebb,
– személyisége, egészségi állapota és körülményei alapján alkalmas a nála elhelyezett gyermek kiegyensúlyozott fejlődésének biztosítására és a családjába történő visszakerülésének vagy örökbefogadásának támogatására, valamint a gyermek, fiatal felnőtt életkori szükségleteiből adódó feladatoknak az ellátására,
– a képesítési előírásokra vonatkozó miniszteri rendeletben meghatározott képzésen eredményesen részt vett.

Részt kell venni egy pszichológiai alkalmassági vizsgálaton, ahol egy pszichológus tesztekkel és egyéb technikákkal megállapítja, hogy alkalmas vagy-e úgy ellátni egy nevelt gyermeket, hogy az őt pozitívan segítse. 

2. Környezettanulmány

Minden esetben fel fogják mérni, meg fogják nézni az otthonodat, hogy alkalmas-e nevelt gyermekek fogadására, illetve, hogy hány gyermeket tudsz fogadni.

Ezekről néhány fontos szabály:

- egy háztartásban maximum 6 gyermeket lehet nevelni a saját gyermekekkel együtt. (Ez nálunk azt jelenti, hogy ha a hely lehetővé teszi, mi 4 gyerkőcöt fogadhatunk be.) Ritka esetekben vannak kivételek pl. mikor testvérek befogadásáról van szó (pl. Ha van 2 gyermeked de vállalod 5 testvér befogadását is, akkor nem fogják szétszedni őket)

- Minden gyermeknek minimum 6m2 személyes tere kell, hogy legyen egy szobában. Tehát, ha nálad pl. egy szoba 12m2-es, akkor oda két gyermeket fogadhatsz.

- Biztosítani kell minden feltételt, ágyat, íróasztalt, szükség esetén kiságyat stb... mindent a gyermek életkorának megfelelően. 

- A környezettanulmány során meg fogják kérdezni, milyen nemű és korú gyermekeket szeretnél. Ezt a család szerkezete és annak változása miatt, előre fontos átgondolnod. Azt szokták javasolni, hogy a testvéri hierarchia ne sérüljön, így a legkisebb saját gyerkőcnél csak kisebbet fogadjunk. El lehet térni ettől nyilván, de pszichológiai szempontból nem árt szem előtt tartani. 

- Szintén ilyenkor kérdés lehet, hogy milyen vallású, vagy származású gyermeket tudsz vállalni. Azt gondolom ez fontos kérdés, és nem feltétlenül csak miattad. Sokan ilyenkor felhorkannak, hogy hű hát egy kisgyerekről van szó, milyen ember az aki előítéletekkel vág ennek neki. Nem feltétlenül van ez így. Mert a gyermek szempontjából nem csak az a fontos, hogy az adott család hogyan fogadja, hanem az is, a környezetükbe is be tud-e illeszkedni majd. Hiába imádna a család egy más vallású vagy származású gyermeket, ha a szomszédok, az óvoda vagy az iskola fenntartásokkal kezeli majd. Ez nem segítené elő az ő lelki fejlődését.

3. Képzés

A nevelőszülőség alapvető feltétele a képzésen való részvétel! Most már OKJ-s képzéseken készítik fel a leendő nevelőszülőket. Ezekről szintén tudsz tájékoztatást kérni a szolgáltatódnál, illetve a nevelőszülői tanácsadódnál. 

4. Működési engedély

Ha minden szuper, minden sikerül akkor megkaphatod a működési engedélyt, amit a szolgáltatód intéz a minisztériumnál. Innentől fogadhatsz gyermekeket.

5. Együttműködés

Minden nevelt gyermeknek van egy gyámja, aki nem a nevelőszülő, ő a TEGYESZ alkalmazottja. Ő felel a gyermek hivatalos ügyintézéseiért, a gyermek jogaiért.Vele együtt kell döntenetek milyen intézménybe íratjátok a gyermeket, ő írhat alá minden hivatalos papírt ami a gyermekkel kapcsolatos.  A nevelőszülő segítségére van még a nevelőszülői tanácsadó, akivel együttműködve kell megtervezni a gyermek nevelési tervét, illetve minden gyermeknevelési problémával, kérdéssel lehet hozzá fordulni. 

Fontos, hogy nem leszel egyedül később sem, folyamatosan segíteni fogják a munkádat, illetve ellenőrizni is. 

Remélem egy kicsit tudtam segíteni azoknak akiket érdekelt a téma!

 

Pussz Nektek

NevelőAnyu

 

Szólj hozzá